Wat je aan Trump kunt doen.

 ‘Hij gaat winnen’ stamelt ze langzaam en botst half tegen de deur als ze de slaapkamer uitloopt. Ik open mijn ogen, mijn hart slaat over, mijn adem stokt. Ik grijp mijn mobiel en met ontsteltenis lees ik de bevestigende berichten.

Het is nu ruim een week geleden dat ik zo wakker werd. Inmiddels ben ik wat van de eerste schok bekomen. Hij is gekozen en wat nu? Een man die leugens vertelt. En niet zomaar een leugentje of een toezegging ‘van het niveau Rutte’ die hij niet kan nakomen. Nee leugens die jou en mij ten diepste gaan treffen. Voorbeeldje: klimaat verandering ontkent deze aanstaande president van een van de meest vervuilende landen ter wereld. Opzeggen die verdragen! Daar kan ik mijn schouders niet over ophalen want hij gaat over de lucht die jouw en mijn kinderen inademen en zullen inademen. Die lucht blijft niet hangen. Die lucht stinkt en die wil ik niet.

Ik weet niet hoe het jouw vergaat maar ik maak me zorgen en ik word ook steeds pissiger. Wat kan ik doen, wat kan jij doen? Een suggestie.

Angstzweet stinkt

Blijkbaar is er een klimaat waarin de waarde en de status van de feiten van minder belang is dan… ja, dan wat? Een gevoel van verzet, weerstand, opluchting om je protest te laten horen tegen de gevestigde orde? Ik weet het niet, waag me niet aan een politieke analyse. Maar ik vind er wel iets van. Ik vind een dergelijk klimaat waar feiten verdoezeld worden vervuilend. Daar kan populisme gedijen, kan polarisatie tussen bevolkingsgroepen een voedingsbodem krijgen. Ik proef daar geen liefde. Daar regeert angstzweet en die stinkt.

Kopieergedrag van de leider

Trump heeft succes en wordt een wereldleider die een cultuur gaat meebrengen, of als je wilt: gaat vertegenwoordigen. Een cultuur waar kracht, beslissen en stoere standpunten innemen belangrijker lijkt te zijn dan zorgvuldigheid, samen zoeken en feitelijkheid. Je hoeft dan niet perse eerlijk en verantwoordelijk te zijn zolang je maar stellig en duidelijk bent.

Mensen volgen niet wat een leider zegt maar volgen het gedrag dat hij vertoont. En dat vind ik nog beangstigender dat de inhoud. Want wat die inhoud betreft: ook Trump is gebonden aan allerlei democratische instituties en verdragen die al te grote koersveranderingen en politieke waan ambities doorgaans dempen. Nee, mijn angst voor het klimaat en de sfeer die hij als leider meebrengt, is groter. Veel coaches weten hoe groot de invloed van de leider is op de cultuur in de organisatie. De organisatie is in dit geval een werelddeel.

Mijn antwoord: de ode aan feitelijk waarnemen.

Jij en ik…we zijn hierin niet onmachtig. Echt niet. Ik ga zelf 2 dingen doen om de lucht te helpen zuiver te houden.

Allereerst ga ik bij mijzelf letten of ik niet wat meer stoere taal ga spuien. Naar klanten, cliënten, privé. Zo hoog als ik mijzelf ook heb zitten, ook ik, word beïnvloed. Of ik nu wil of niet.

Verder ga ik fanatieker dan ooit door met mijn queeste om het vermogen tot feitelijk waarnemen te verheffen tot de belangrijkste kwaliteitsnorm van coaches. We kunnen met elkaar een inzet doen, op kleine schaal een tegenwicht bieden, door steeds kritischer te worden op onze eigen interpretaties over gedrag, sentimenten en gedachten van cliënten en opdrachtgevers. Een interpretatie is zo snel gemaakt…toch? In de hoop en verwachting dat het voorleven van deze attitude een effect heeft op onze eigen klanten en groepen die invloed hebben op de cultuur in een organisatie.

Wat ga jij doen? Je kan het hieronder delen als je wilt…

Misschien een idee om naar mijn gratis training Welke FEITELIJKE lichaamstaal spreek jij ? te komen waarin ik je laat ervaren hoe feitelijk waarnemen je onweerstaanbaar aanzet tot voelen en luisteren naar je eigen lijf. En hoe dat aanzet tot onderzoek, voelen en feitelijker waarnemen.

Op woensdagavond 30 november en 14 december ben je van harte welkom. Je kunt je hier opgeven.

Hartelijke groet,

Andre